Rode Uitbouw

Het project is gesitueerd in Plan Zuid van H. P. Berlage in Amsterdam. Het plan wordt gekenmerkt door expressieve baksteenarchitectuur die door iedere architect en vakman zijn eigen invulling heeft gekregen.
Ons project geeft op een eigen manier invulling aan de eigenschappen van zijn context. We hebben getracht een uitbouw te maken met een onverwoestbaar karakter dat leest als een een fundament en basis voor het hoofdgebouw. De gevel is opgebouwd uit vijf penanten van roodbruin metselwerk. Hierop wordt een doorlopende gepigmenteerde betonnen latei geplaatst. Oxiderode kozijnen completeren de monochrome uitbouw.  

Alle ramen zijn over de volle hoogte en liggen zo diep mogelijk in de gevel om de massa van de uitbouw te benadrukken. De uitbouw volgt de getrapte plattegrond, wat één kozijn mogelijk maakt dat haaks op de achtergevel staat. Dit kozijn is juist zover mogelijk naar buiten geplaatst, waardoor het ritme deels onderbroken wordt en een vensterbank in het interieur ontstaat. De verspringing in de achtergevel wordt in de plattegrond gebruikt om een gevarieerde woonruimte te maken. Eetkamer, keuken en woonkamer zijn diagonaal met elkaar verbonden. Zo worden de verschillende functies aangeduid maar wel in een ruimte gevat. Het interieur is ondergeschikt aan de vormen van de ruimte. Alle kozijnen en kasten zijn in het vlak weggewerkt met als uitzondering de donkerrode kozijnen en een expressieve tegelvloer in de keuken en houten vloer in de woonruimtes. 

Locatie
Amsterdam, Nederland
Programma
Appartement
Opdrachtgever
Privé
Constructeur
De Ingenieursgroep
Aannemer
AES Bouw
Meubelmaker
FW Meubelmaker
Bruto vloeroppervlak
138 m²
Status
Opgeleverd in April 2020
Fotografie
MWA Hart Nibbrig