Wij streven naar betekenisvolle architectuur met oog voor detail en context. Goede architectuur ontstaat in samenwerking, in dialoog met opdrachtgevers, nauw overleg met adviseurs en uitvoerende partijen en in een positieve dialoog met de betrokken instanties.

Wij geloven dat goede architectuur het vanzelfsprekende resultaat is van een complexe puzzel die de ambities, regelgeving, budget en context op een economische en duurzame manier in evenwicht brengt om iets onderscheidends en betekenisvols te realiseren.

Unknown Architects werd in 2012 door Daan Vulkers en Keimpke Zigterman opgericht. Via kleinschalige projecten voor private, creatieve en commerciële opdrachtgevers voltooide het bureau in 2021 hun eerste complete bouwwerk: Huis in de Duinen. Dit project werd opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2021-2022 en werd genomineerd voor de Abe Bonnemaprijs voor Jonge Architecten 2022.

Momenteel houden we ons voornamelijk bezig met de thema’s transformatie en houtbouw. Drie grotere projecten zijn nu in uitvoering: de transformatie en uitbreiding van een grachtenpand in Amsterdam, de transformatie en uitbreiding van een monument in Wassenaar en de bouw van een nieuwe houten villa in Zunderdorp. Op Terschelling werken we opnieuw aan het ontwerp van een nieuw te bouwen vakantiewoning.

Ons werk is veelvuldig gepubliceerd en is onder andere tentoongesteld in de tentoonstelling “Maatwerk / Massarbeit” in het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt en het Museum van de Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Unknown Architects werd in 2018 genomineerd voor de ARC18 Young Talent Award door De Architect en won in 2019 de Unfair Architect Award met bijbehorende ontwerpopgave voor Unfair Temporary Museum. 

Naast onze architectuurpraktijk zijn we actief in het onderwijs. We hebben in 2017 en 2018 een ontwerpstudio geleid aan de Technische Universiteit in Delft, geven les aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst (2023-2024) en zijn als gastdocent verbonden aan de Academie van Bouwkunst Arnhem (2020-2024).

Profielen

Daan Vulkers (1991) MSc ARB studeerde in 2015 af met een eervolle vermelding bij de leerstoel Interiors Buildings Cities aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zijn afstudeerproject werd genomineerd voor de Archiprix Nederland 2016 en voor de RIBA President’s Medal 2015. In Londen haalde hij zijn Royal Institute of British Architects Part 3 aan de Kingston Universiteit. 

Samen met Keimpke Zigterman richtte hij in 2012 Unknown Architects op. Daarnaast deed hij werkervaring op bij Office for Metropolitan Architecture (OMA) waar hij werkte aan het prijswinnende ontwerp voor het cultureel centrum The Factory in Manchester en bij Van Dongen-Koschuch waar hij werkte aan de winnende prijsvraaginzending voor het Musis Sacrum in Arnhem. Bij David Chipperfield in Londen werkte hij aan het Royal Academy of Arts Masterplan.

Daarnaast leidde hij in het najaar van 2017 een MSc1 ontwerpstudio bij de leerstoel Interiors Buildings Cities aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, was hij gastdocent voor ArtEz in Arnhem (2020-2022) en geeft hij momenteel les aan de Rotterdamse Academie voor Architectuur (2023-2024).

Keimpke Zigterman (1986) MSc, studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Amsterdam voor hij in 2016 zijn architectuuropleiding cum laude afrondde aan de Technische Universiteit Delft. 

Samen met Daan Vulkers richtte hij in 2012 Unknown Architects op. Daarnaast deed hij werkervaring op bij BaksvanWengerden Architecten in Amsterdam (nu Space Encounters). Bij Sanal Architecture and Urbanism in Istanboel werkte hij aan grote publieke en infrastructure projecten. Na zijn studie werkte hij aan restauratie en transformatieprojecten en vrijstaande woningen bij Korteknie Stuhlmacher Architecten in Rotterdam.

Sinds oktober 2017 werkt hij fulltime met Daan Vulkers voor Unknown Architects. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan de leerstoel Interiors Buildings Cities aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Delft waar hij in 2017 en 2018een MSc1 ontwerpstudio gaf.

Sinds 2024 is Keimpke aangesteld als commissielid architectuur bij de centrale commissie van Hûs en Hiem waar hij Friese gemeentes adviseert over ruimtelijke kwaliteit.

Team

Matteo Andrenelli, Sherif Azmi, Sven Berg, Paula Bloma, Ryan Cook, Yeh Yen Kang, Orsi Kroneraff, Yiming Yang

Opdrachtgevers

Academie van Bouwkunst Arnhem, Canja Ensemble, The Fragrance Store, Gemeente Leeuwarden, Hurks, TU Delft, Just HaasnootUnfair AmsterdamVlaams Architectuurinstituut, Atelier Munro

Colofon

Fotografie door Max Hart NibbrigMounir RajiRaoul Kramer en Jeroen Verrecht Website ontwerpen en gebouwd door SU–F Studio.

© 2024 Unknown Architects. All rights reserved