Huis met vier kolommen

Dit appartement in de Baarsjes in Amsterdam heeft een sterk contrast tussen de zeer open plattegrond van de begane grond en de geborgen en meer gesloten opzet van het souterrain.

Een jong stel vroeg ons hen te helpen een nieuw thuis voor hen te maken in een verouderd appartement. Hun belangrijkste wens was om zoveel mogelijk ruimte te maken binnen de contouren van het appartement dat ze hadden gekocht. Om dit mogelijk te maken besloten we om een dragende binnenwand te vervangen door een stalen portaal ondersteund door vier kolommen waardoor de begane grond veen volledig open plattegrond kon krijgen. Daarnaast hebben we de gehele begane grond vloer 40 centimeter hoger geplaatst zodat het souterrain als een volwaardige verdieping gebruikt kon worden. Hier hebben we slaapkamers, badkamer, opslag en een tweede woonkamer gerealiseerd.

Drie elementen verdelen de open plattegrond van de begane grond in verschillende zones: een functioneel blok waarin garderobe, toilet, kast, koelkast en schuifdeuren zijn opgenomen, een open trap en als derde element een groot kookeiland uitgevoerd in Europees notenhout. Het materialenpalet is ingetogen: meubels uit Europees notenhout, een gepolijste betonvloer en alleen de stalen kolommen en ligger zijn gearticuleerd middels een menie rode brandwerende verf.

Het souterrain is georganiseerd rondom een dragende binnenmuur met slechts twee kleine openingen erin. Vanwege de grote waterdruk op de kelderbak van dit souterrain was het niet mogelijk de bestaande openingen in de binnenwand te wijzigen vanwege het risico op lekkage. We hebben de slaapkamers voorzien van dubbelde deuren die strategisch in de hoeken van de kamers zijn geplaatst om toch zoveel mogelijk openheid te bewerkstelligen en lange zichtlijnen mogelijk te maken.