Langstraat appartementen

In 2021 hebben we de opdracht ontvangen van Just Haasnoot om een ontwerp te maken voor de transformatie en uitbreiding van zijn winkel naar een ontwerpstudio en drie appartementen. De opgave omhelst een collectie van gebouwen uit verschillende tijdslagen en is in 2011 tot gemeentelijk monument verklaard. Oorspronkelijk bestond het pand uit twee bouwdelen: het voorste gebouwdeel aan de Langstraat heeft een vierkante grondvorm en diende eerst als grutterij en later als slagerij, het achterste gebouwdeel aan de Achterweg is rechthoekig van opzet en heeft achtereenvolgens als schuur, opslag en later zelfs drie woningen gefungeerd. In de jaren 80 is een restaurant aangebouwd waardoor de verbindingssteeg tussen de Langstraat en Achterweg een binnenhof werd voor de winkel.

Wat opvalt als je door de verschillende ruimtes beweegt is dat elke ruimte een compleet eigen karakter heeft. De eerste verdieping van het voorhuis is statig door de markante houten draagstructuur. Op deze verdieping hebben we alle functies in een L-vorm tegen de noord- en oostwand aan geplaatst zodat er een open ruimte ontstaat waarin de houten draagstructuur vrij blijft en er mooie tussenruimtes ontstaan tussen de bestaande structuur en de nieuwe doorlopende wand.

Het appartement onder de kap in het voorhuis voelt als een atelier van een introverte kunstenaar. De plattegrond is georganiseerd rondom een patio die de plaats van het voormalig trappenhuis inneemt. Een dakappel in iedere hoek van het appartement, strategisch geplaatst tussen de draagconstructie, zorgt voor een ander zicht in iedere ruimte.

Het ontwerp van de dakopbouw vormt een derde karakter; een ranke tentstructuur die het achterhuis van een nieuwe houten kap voorziet. De ruimte voelt licht aan door de gebogen dakvorm en bovenlichten en de houten spanten brengen een ritmiek in het interieur. Door de dakopbouw los te houden van de kap van het voorhuis is er ruimte voor een terras voor iedere woning. 

De opgang voor de drie appartementen is zoveel mogelijk binnen de bestaande gebouwdelen 

gesitueerd. Een nieuwe houten poort aan de Langstraat geeft toegang tot een binnengebied en terras van waaruit de twee appartementen in het voorhuis worden ontsloten. Een steeg aan de achterweg leidt via een nieuw inpandig trappenhuis naar het appartement in de dakopbouw. 

Onderdeel van deze puzzel was ook het integreren van de installaties in deze complexe binnenstedelijke setting. De winkel en appartementen worden ieder van een eigen lucht-water warmtepomp voorzien, welke op strategische plekken geplaatst zijn om overlast zoveel mogelijk te beperken. Op beide daken worden zonnepanelen geplaatst en de appartementen worden extra geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. De houtskeletbouw dakopbouw wordt volledig in de fabriek geprefabriceerd en in een aantal dagen op de bouwplaats geïnstalleerd. 

Het project is een complexe puzzel en dialoog met het bestaande gebouw. Waarin kleinschalige en grootschalige ingrepen zijn gedaan die het bestaande karakter verder uitdiepen of versterken. De bouw zal in twee fases uitgevoerd worden zodat de winkel tijdens de bouw gedeeltelijk open kan blijven, te beginnen met de verbouw van het voorhuis in september 2023.