Oudeschans transformatie

Samen met Veldwerk Architecten kregen wij de opdracht van modeontwerper Bonne Reijn om de uitbreiding en transformatie van zijn grachtenpand in Uilenburg, centrum Amsterdam, te ontwerpen.

Het hoofdgebouw stamt uit de 17e eeuw en was oorspronkelijk in gebruik als een pakhuis voor de aangrenzende scheepswerf met een zolder voor het drogen en opslaan van hout voordat het gebouw werd aangepast naar het gebruik als woning. De hoofddraagstructuur inclusief voorgevel was in een redelijk goede staat maar de in de 19e eeuw toegevoegde aanbouw was dusdanig slecht dat deze moest worden gesloopt.

Om het pand op te kunnen splitsen in meerdere appartementen was er de noodzaak om de oorspronkelijke houten paalfundering te vervangen. We hebben deze kans gegrepen om de bestaande kelder verder uit te diepen zodat een extra woonverdieping bij het pand kon worden betrokken. Het gebouw wordt onderverdeeld in vier appartementen: op de begane grond en in het souterrain het eerste appartement met een privé galerie, twee identieke appartementen op de eerste en tweede verdieping en ten slotte een derde appartement op de bovenste verdieping onder de kap met toegang tot een dakterras. De appartementen zijn vormgegeven als een serie van kamers geschakeld door verspringende openingen. Houten vloeren worden afgewisseld door betegelde vloeren met patronen geïnspireerd op naaipatronen. 

Een nieuwe driedaagse houtskeletbouw aanbouw met houtvezelisolatie vervangt de oorspronkelijke 19e eeuwse aanbouw. De achtergevels worden gepleisterd en afgewerkt met hetzelfde blokkenpatroon als het aangrenzende binnenhof. De zijgevel wordt contrasterend afgewerkt met een grove stucwerk waardoor een grafisch spel ontstaat tussen de verschillende gevels. Dit spel wordt doorgezet in de kozijnen waar horizontale en verticale elementen in verschillende kleuren worden afgewerkt om de samenstelling van de kozijnen en ramen te benadrukken.

In de voorgevel wordt een nieuwe toegangsdeur voor de appartementen gerealiseerd en raamopening en toegang tot het souterrain. De trappartij naar de voordeur worden altijd gebruikt door Bonne als een tribune voor de fashion shoots van zijn nieuwe collecties. Het ontwerp van de voordeur is geïnspireerd op een golvend doek en biedt straks een nieuwe achtergrond voor de fotoshoots van zijn kledingmerk. Dit golvende patroon wordt in alle nieuwe elementen in de voorgevel toegepast en gecombineerd met de traditionele kleuren donkergroen en wit zodat het geheel harmonieert met de rest van de voorgevel.