Haarlem Huis

De nieuwe bewoners van deze prachtige woning uit het einde van de 19e eeuw vroegen ons hen te helpen met de renovatie en uitbreiding van hun huis in het groene Bos en Vaartkwartier in Haarlem. Uitgangspunt was het behouden van de prachtige opzet van de woning: een serie geschakelde kamers met mooie verhoudingen tussen breedte, diepte en hoogte.


Zodoende hebben wij besloten de uitbreiding te beschouwen als een toevoeging van opnieuw goed gedimensioneerde onderling geschakelde kamers. Door de nieuwe achtergevel onder een hoek te plaatsen wordt de lengte van deze gevel gemaximaliseerd en daarmee het contact met de tuin terwijl de schuine richting ook zorgt dat de avondzon in de zomer nog zo diep mogelijk in de tuin kan schijnen. In het interieur zorgt de hoekverdraaiing voor een ruimtelijke relatie tussen de bestaande eetkamer en de nieuwe ontbijtkamer in het verlengde van de keuken.

Wit gepleisterde wanden zijn in harmonie met de expressieve houten en betegelde vloervelden van de verschillende kamers. Het relief van de achtergevel zorgt door de verschillende ritmes van de zwartgeblakerde gevelbekleding voor een dynamisch schaduwspel dat gedurende de dag en het jaar steeds weer een wisselende aanblik biedt op deze nieuwe uitbreiding.