Habitat

We werden gevraagd door de ontwikkelende aannemer Hurks om hun modulaire woningbouwsysteem verder door te ontwikkelen tot een duurzaam alternatief passend in de landschappelijke context van het coulissenlandschap ten noordoosten van Den Haag. Het huidige bouwsysteem is opgebouwd uit geprefabriceerde betonnen wanden en vloeren met variërende dimensies die kunnen worden gecombineerd tot rijwoningen voor verschillende typen bewoners. Een kostenefficiënt systeem maar vooral goed toepasbaar in een randstedelijke setting.

In ons voorstel worden de woningen gecombineerd in eenheden van twee of drie die ogenschijnlijk los worden uitgestrooid over het kavel. Elke woning heeft daardoor een unieke positie en verbinding met het landschap met zichten naar drie zijdes. Dit maximaliseert het gevoel van wonen in het landschap. Auto’s worden uit het zicht geparkeerd in houten garages, geclusterd per groep van drie gebouwen.

De gevels worden afgewerkt met een houten betimmering en geïsoleerd met een houtvezelisolatie voor een bio-based en dampopen constructie. De ritmiek van de gevel opent zich naar de bovenzijde van het volume waarbij de bovenste verdieping zich presenteert als een lichte constructie die een prachtig zicht biedt op het omliggende landschap.

 • Opdrachtgever
  Hurks
 • Programma
  Woningbouw; 32 grondgebonden woningen
 • Bruto vloeroppervlak
  4.480m²
 • In samenwerking met
  Studio Blad