Huis in de duinen

Het vakantiehuis in de duinen is tegelijkertijd bescheiden en uitbundig. Binnen een beperkt oppervlak hebben we geprobeerd zoveel mogelijk ruimtelijke kwaliteit te creëren. Van een afstand doet het huis aan als een enkellaags gebouw met een asymmetrische kap, maar bij benadering wordt ook het souterrain zichtbaar. Door gebruik te maken van de helling van het duin kon een grotere souterrainverdieping gemaakt worden waar twee slaapkamers, een badkamer, opslag en technische ruimte te vinden zijn. De begane grond springt terug ten opzichte van het souterrain waardoor een terras ontstaat. 

Het huis is opgebouwd als een stapeling van drie elementen: een massieve betonnen basis met terugliggende kozijnen, daarop een panoramavenster dat de begane grond met het duinlandschap verbindt en een asymmetrisch houten tentdak met overstek rondom. Een groot deel van het huis is geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd kort was en zo de impact op het omliggende gebied beperkt. De gepigmenteerde betonnen gevel is als serie elementen in de fabriek vervaardigd. De begane grond en kapconstructie zijn volledig opgebouwd in kruislings verlijmd hout (CLT). Dit is de eerste CLT constructie op Terschelling. Vier uit de hoek geplaatste kolommen dragen samen met de CLT wanden het dak en vormen één stabiel geheel. 

Het huis voegt zich ook qua kleurstelling naar het landschap. Na verloop van tijd zullen de Iroko kozijnen en Accoya dakdelen vergrijzen en langzaam in het landschap op gaan. De ruimtes worden verwarmd en gekoeld door middel van een warmtepomp i.c.m. een bodemlus. Geïntegreerde gevelroosters in het panoramavenster zorgen voor natuurlijke toevoer van frisse lucht. Het overstek biedt bescherming van een hoog staande zon in de zomer en daarnaast zijn de zonnerakken vrij te plaatsen in de kozijnen om naar behoefte schaduw en privacy te geven aan de bewoners.