Houten Woning

Een familie vroeg ons een vrijstaande woning voor hen te ontwerpen op een prachtig kavel met zicht op het pittoreske dorp Zunderdorp, vlak boven Amsterdam. Het omliggende polderlandschap wordt gekenmerkt door zijn patroon van parallelle sloten die het weidelandschap doorsnijden. De traditionele erven zijn rechthoekig van opzet en haaks op de straat georiënteerd. De zij-erven bieden zicht naar het achterliggende landschap. 

Het ontwerp van deze grote woning is opgebroken in twee volumes met ieder een zadeldak. Het grootste volume, het hoofdhuis, is centraal gepositioneerd op het kavel. Het achterhuis is verder naar achter geschoven waardoor een compact voorhof ontstaat. De entree ligt halverwege de langsgevel van het hoofdhuis, centraal aan het voorhof en biedt meteen zicht tot in de nol van het huis waardoor de volledige dwarsdoorsnede van de woning zich meteen ontvouwt. Een gescheiden gastenverblijf in het achterhuis heeft zijn eigen toegang aan het voorhof en opent zich naar dit pleintje.

De plattegrond van het hoofdhuis is opgezet als een verzameling geschakelde kamers zonder gangen. De ruimtes zijn geordend rondom een centrale kern waarin zich de trappen, toilet, garderobe en badkamer bevinden. Hierdoor wordt het mogelijk om door de gehele woning een ronde te maken via de werkruimtes, klusruimte, centrale hal, eetkamer en woonkamer. De expressieve eikenhouten balkenconstructie van de verdiepingsvloer vormt een integraal onderdeel van het interieur en toont zich in ieder ruimte weer anders door andere overspanningsrichtingen en dimensies waardoor de ronde door het huis daadwerkelijk als een wandeling met wisselende sferen en zichten beleeft kan worden. De keuken, als belangrijkste leefruimte, is bewust niet onderdeel gemaakt van deze ronde en gepositioneerd in het achterhuis. Hierdoor opent de keuken zich volledig naar de tuin en biedt een prachtig zicht op de omliggende weilanden en het silhouet van Zunderdorp.

Het huis wordt geheel geprefabriceerd en uit hout geconstrueerd. We hebben bewust voor hout gekozen om zo licht mogelijk te kunnen bouwen. De wanden zijn geïsoleerd met houtvezels en dampopen, resulterend in een optimale vochthuishouding. Ook de buitenafwerking is geheel in hout met wisselende ritmiek en oriëntatie waarbij de opgaande topgevel iets naar voren springt refererend aan de omliggende traditionele houten bebouwing. Dit spel in het patroon van de betimmering wordt doorgezet over de zijgevels waar horizontale planken worden onderbroken door op regelmatig afstand van elkaar geplaatste verticale ribben. Door het gebruik van verschillende ritmiek en dieptewerking in de gevels ontstaat een subtiel spel van schaduw en licht waardoor we het gebouw een rijke eenvoud hopen te geven waarvan vele generaties kunnen genieten.