Educatief Centrum Fruerlund

De Fruerlund School is een basisschool van c.a. 5.400 m2 in een groene buitenwijk van de stad Flensburg, gelegen vlakbij de Deense grens. Het nieuwe Educatieve Centrum Fruerlund zal de huidige verouderde gebouwen op de Bohlberg vervangen, verdubbelt in oppervlak en zal ook ruimte bieden aan een kleuterschool en buurtcentrum. 

Ons ontwerp voor het Educatieve Centrum behoudt de kleinschaligheid die de huidige school kenmerkt maar verdubbelt tegelijkertijd in capaciteit. Door de sportzaal ondergronds te plaatsen en het programma over vier gebouwdelen rondom een centraal plein te plaatsen ontstaat een complex die aansluit bij de omgeving. Het plein van waaruit de kleuterschool, buurtcentrum, school en sportzaal wordt ontsloten zal fungeren als publiek plein waar de gemeenschap van de wijk Fruerlund elkaar kan ontmoeten. 

De verdeling van het programma over individuele gebouwvolumes maximaliseert de verbinding tussen de gebouwen en het omliggende groen, maakt de verschillende functies leesbaar en schept zodoende helderheid. Door de helling van het terrein wordt het mogelijk de verschillende gebouwvolumes op het ‘lower-ground-level’ te verbinden middels een studie-straat met uitzicht op de sportzaal. Deze organisatie maakt flexibel gebruik van de school in verschillende zones mogelijk die verbonden of juist gescheiden kunnen worden waarbij ook rekening kan worden gehouden met de mogelijkheid van het gebruik van verschillende zones door de gemeenschap van Fruerlund. De klokkentoren op het plein markeert de school als een publiek gebouw in de grotere context. 

Het complex is opgebouwd uit heldere kubusvormige volumes. De gevels worden bekleed met geprofileerde geglazuurde tegels in een ritme van horizontale banden die de gevels ritme en schaal geven. Koperen daklichten zijn centraal geplaatst op de volumes, uitkragende luifels markeren de verschillende ingangen aan het plein. De buitenwanden zijn opgebouwd uit dragend metselwerk gemaakt van 49cm dik isolerende stenen en aan de buitenzijde afgewerkt met de robuuste geglazuurde tegels. Aan de binnenzijde zullen de gemetselde binnenwanden en buitenwanden deels in het zicht blijven en deels afgewerkt worden met akoestische panelen en vaste meubels.

 • IN SAMENWERKING MET
  Sascha Wurm Architektur
 • LANDSCHAP
  Studio Blad
 • LOCATIE
  Flensburg, Duitsland
 • PROGRAMMA
  Basisschool, kleuterschool en buurtcentrum
 • BRUTO VLOEROPPERVLAK
  11.000 m²
 • TYPE
  Prijsvraag, finalist
 • VISUALISATIES
  Prospettica