
Hart van Middelland
Het ‘Hart van Middelland’ vertelt het bijzondere verhaal van de blindganger die uiteindelijk heeft geleid tot de sloop en herbouw van de drie panden ter hoogte van de Claes de Vrieselaan 25 t/m 29. In de nieuwe gevel wordt dit verhaal verteld door de verschillende tijdslagen en daarbij behorende bouwcultuur over elkaar heen te leggen. Door niet letterlijk de oorspronkelijke gevels terug te bouwen maar deze juist opnieuw te interpreteren verrijken wij de prachtige vooroorlogse straatwand met een rijk gedetailleerde en genuanceerde gevel en blijft het verhaal afleesbaar. We herbouwen de voorgevel in hergebruikt metselwerk en reconstrueren de oorspronkelijke ornamentiek op een abstracte wijze ditmaals volledig in metselwerk.Direct achter de gemetselde gevelwand vinden we vrijheid en vertellen we het verhaal van de bouwcultuur van nu: bouwen met biobased bouwmaterialen, het integreren van groen in gebouwen en het bieden van voedings- en verblijfsplekken voor de lokale fauna. Vergrijzende houten kozijnen worden diep teruggeplaatst ten opzichte van de gemetselde gevelwand, zodat deze nog meer naar voren komt.
De achtergevel sluit aan bij de meer informele gepleisterde achtergevels van de omliggende panden. We voeren de achtergevel uit in een kalkstuc op een houtvezelisolatieplaat zodat we dampopen kunnen bouwen. De individuele buitenruimtes vatten we in één architectonisch gebaar door een houten pergolastructuur te bouwen. Een vaste plantenbak geïntegreerd met de balustrades van de balkons biedt ruimte aan een rijke verscheidenheid aan planten en struiken. De voorzijde van deze plantenbak integreerd nestruimtes voor verschillende vogelsoorten. Haaks op de achtergevel worden ondiepe vaste plantenbakken geplaatst als afscheiding tussen de individuele balkons. Zorgvuldig geselecteerde hoog opgroeiende planten vormen zo natuurlijke groene afscheidingen tussen de individuele riante balkons. De bewaarde oorspronkelijke gevelelementen, zoals de betonnen lateien, worden zitelementen in de collectieve tuin waardoor dat wat eerst alleen zichtbaar was nu ook aanraakbaar wordt. De tuin wordt weelderig ingericht. Belangrijk element is de ronde waterspiegel die middels een speciale platen warmtewisselaar voorziet in warmte en koeling voor alle woningen van het complex.






Het ‘Hart van Middelland’ wordt een bijzonder woongebouw met een collectief groen hof waarin de centrale ontsluiting is georganiseerd. Achter de gereconstrueerde vooroorlogse straatwand worden 11 nieuwe woningen gerealiseerd in drie types: appartementen met een eigen portiek aan de straat, appartementen ontsloten via een collectief hof en studio’s ontsloten via een collectief hof. De grootte van de appartementen varieert van 52 m² tot 76 m². Er is een samenstelling van studio’s, drie- en vierkamerappartementen gemaakt zodat er plaats is voor zowel vitale ouderen, starters als jonge gezinnen. De bewoners delen een collectieve fietsenberging in het souterrain, een gemeenschappelijke veranda aan de tuinzijde met buitenkeuken en hebben de beschikking over een ruime, zonnige gedeelde tuin. Alle collectieve voorzieningen worden ontsloten via het centrale groene hof en zijn daarmee toegankelijk via een korte maar brede trap met fietsgoot en via de centrale lift waardoor iedereen, ook de mensen die slecht ter been zijn, van de gemeenschappelijke voorzieningen gebruik kunnen maken.
- Opdrachtgever
Prosper Vitae - Locatie
Rotterdam, NL - Bruto vloeroppervlak
1.014 m² - Programma
11 appartementen, fietsenstalling en gemeenschappelijke tuin met buitenkeuken - Landschapsarchitect
Studio BLAD - Visualisatie
Studio Prospettica
