Barilla Pavilion

Vierenveertig houten kolommen dragen een dak van 14.400 m2 waaronder Barilla haar bezoekers kan verwelkomen. Een 45 meter hoge toren fungeert als herkenningspunt en kan al van verre worden waargenomen. De toren herbergt de meest kostbare kunstwerken van de Barilla familie, een evenementenruimte en een bar op de bovenste verdieping. 

Het paviljoen is een samenstelling van de twee typische gebouwtypen op de Barilla campus: een laag horizontaal volume zoals de productiegebouwen en een ranke toren welke refereert aan de silo’s die gebruikt worden voor de opslag van de grondstoffen voor pasta. De combinatie van deze twee elementen maakt het paviljoen tot een integraal onderdeel van Barilla’s Pedrignano Campus. Door alle activiteiten van het Barilla Paviljoen onder één dak te verzamelen kan het gehele verhaal van de productie van pasta worden verteld: van het veld tot aan de tafel.

Het interieur van het paviljoen wordt een bruisende plek waar vele verschillende activiteiten samen komen. Een plek met een feestelijk karakter. Een ruimte waar de lokale gemeenschap zich thuis zal voelen, innovatieve onderzoekers de perfect omstandigheden aantreffen om onderzoek te doen naar voeding en duurzame ontwikkeling maar ook een plek die culinaire liefhebbers van heinde en verre zal aantrekken om de Barilla Experience te ervaren. Doordat de verschillende activiteiten elkaar deels overlappen ontstaat ruimte voor uitwisseling van ideeën. Dit voorstel voor het Barilla Paviljoen biedt een ruimte waar Barilla vrij kan experimenteren en waar een continue dialoog tussen bezoekers en de wereld van Barilla wordt gefaciliteerd. 

De architectonische elementen zijn krachtig in hun eenvoud: een rigide structuur van onconventioneel geproportioneerde kolommen en balken, samengesteld uit kruiselings verlijmd hout draagt een kassendak welke gebruikt wordt om energie op te wekken middels de geïntegreerd PV-cellen en waarmee het regenwater opgevangen wordt. Een verlaagd plafond van doek, opgehangen aan een geavanceerd systeem van rails filtert het daglicht en creëert een harmonieuze achtergrond voor al de verschillende activiteiten die onder dit dak plaats zullen vinden: evenementen, tentoonstellingen, kookworkshops en demonstraties, een winkel, onderzoeksruimtes en werkruimtes voor start-ups.

 • Locatie
  Pedrignano (Parma), Emilia Romagna, Italy
 • Opdrachtgever
  Barilla Group
 • Programma
  Informatie centrum, Kunstcollectie
 • Prijsvraag
  Barilla Pavilion International Competition
  Georganiseerd door Luca Molinari Studio
 • Bruto vloeroppervlak
  15.000 m²
 • Status
  Completed in May 2018