Pied-à-Terre

Een renovatie van een 17e eeuws woonhuis en gemeentemonument in het historisch centrum van Leiden tot een pied-à-terre en klein kantoor. 

De woning is gelegen binnen de oude stadsmuren in een buurt welke gekenmerkt wordt door grachten, kleine woningen en een netwerk van smalle straten. De bestaande woning bestond uit een serie van gescheiden vertrekken met een schaarste aan daglicht. De benadering van dit project was rigoureus: alle niet authentieke elementen van dit monument, zoals niet dragende scheidingsmuren en verlaagde plafonds werden verwijderd zodat de oude karakteristieken van de woning weer blootgelegd konden worden. 

De woning is nu helder georganiseerd in drie boven elkaar geplaatste ruimtes verbonden door een  open trap. De blootgelegde balkenplafonds zijn in het zicht gelaten en geven een goed beeld van de historie van het gebruik van de woning. De ruimtes zijn verder uitgewerkt door verschillende vaste multifunctionele meubels toe te voegen. Deze meubels zijn in nauw overleg met lokale ambachtslieden ontwikkeld.

Een bamboe meubel op de begane grond, dat functioneert als kantoor en logeerkamer, incorporeert opslagruimte en een platform waaronder een uitschuifbaar bed is geplaatst. Op de eerste verdieping is de wens van de opdrachtgevers om de keuken het ‘hart van het huis’ te maken leidend geweest in het ontwerp, resulterend in twee keuken-elementen gemaakt uit notenhout. Het centrale element bevat de keukentafel en keukenkast met een vaste bank die het trapgat afschermt en de beste zichtlijnen naar buiten biedt. Op de tweede verdieping is een kleine kast uit bamboe toegevoegd die het trapgat afschermt en een plek biedt om te zitten onder de dakkapel.

De gebruikte materialen, bamboe en notenhout, zijn zo min mogelijk bewerkt en vormen zodoende niet een contrast maar eerder een dialoog met de gevonden oude elementen van het woonhuis. 

 • Location
  Leiden, The Netherlands
 • Programma
  Woonhuis en kantoor
 • Bruto vloeroppervlak
  75 m²
 • Aannemer
  Bouwbedrijf Degewij
 • Meubels
  Klaas Olthoff Keukens, Intopmaat
 • Status
  Opgeleverd in november 2012
 • Fotografie
  Raoul Kramer
 • Publicatie
  Dezeen
  De Architect