De verbouwing van dit tweeledige gebouw aan de Rozenstraat omvat een studio en kantoorruimte op de begane grond en een appartement op de bovengelegen verdiepingen. Het gebouw is gesitueerd in het centrum van Amsterdam en bestaat uit twee delen: één hoekwoning van vier verdiepingen met een zolder en een kleinere rijwoning met patio op de bovenste etage. Oorspronkelijk werd de begane grond van het hoekhuis gebruikt als bakkerij en winkel, terwijl het rijtjeshuis dienst deed als achterhuis en opslagruimte bood voor de bakkerij. Een reeks renovaties heeft het rijtjeshuis getransformeerd van een opslaggebouw van twee verdiepingen in een appartementengebouw van vier verdiepingen, maar is er niet in geslaagd de twee significant met elkaar te verbinden.
Onze ingreep heeft als doel de gebouwen samen te brengen door één meubelstuk toe te voegen dat over meerdere etages doorloopt. Het meubelstuk verdeelt en verbindt de twee gebouwen die oorspronkelijk afzonderlijk ontworpen zijn. De muuropeningen zijn bewaard gebleven en worden onderdeel van de compositie. De verlaagde plafonds zijn verwijderd om de maximale hoogte van elke verdieping terug te brengen, de oorspronkelijke houten constructies vertonen sporen van het historische gebruik van de panden. De architectuur van het oorspronkelijke huis is geabstraheerd door de balken wit te schilderen en aangevuld met een pallet aan lichte materialen: een eikenhouten vloer, berken meubelelementen en details van gepatineerd messing en polycarbonaat.
Onlangs zijn wij gevraagd om de keuken, die bij de oorspronkelijke renovatie ongewijzigd bleef, opnieuw te verbouwen. De nieuwe keuken bouwt verder op het interieur van ons oorspronkelijke ontwerp. Het bestaat uit een kast over de volle hoogte van de ruimte en een lager meubel. De hoge kast is parallel geplaatst aan het eerder ontworpen meubelstuk en is daarom eveneens opgebouwd uit berkenmultiplex. Deurklinken zijn geïntegreerd in verticale ribben die op de verticale voegen van de deuren zijn gepositioneerd. De lage kast heeft een contrasterend karakter. De keukenfronten zijn in doorsnede getrapt opgebouwd, waardoor de illusie ontstaat van een gordijn. Hiermee wordt de taal van speelse en lichte elementen van de rest van de woning voortgezet.
- Locatie
Amsterdam, Nederland - Jaartal
2015-2016, 2023 - Opdrachtgever
Private - Bruto vloeroppervlak
240 m² - Aannemer
Eerste fase: BCS Bouw
Tweede fase: Tommy’s Service - Meubelmaker
Eerste fase: Van Cruijsen
Tweede fase (keuken): Ham, Post & Van Huystee - Fotografie
M.W.A. Hart Nibbrig