The renovation of this building in the Rozenstraat provides a gallery and office space on the ground floor and an apartment for a photographer and his family on the top floors. The building is located in the center of Amsterdam and consists of two parts: a four-story corner house with an attic and a smaller four-story row house with a patio. Originally the ground floor of the corner house was used as a bakery and shop, while the row house served as the back-of-house providing storage space for the bakery. A series of renovations have transformed the row house from a two-story storage building into a four-story apartment building but have failed to connect the two significantly.

Our intervention brings the two houses together by adding a single furniture element that continues throughout the whole building. This element divides and connects the two houses which were originally conceived separately. The wall openings have been preserved and take part in the composition. Suspended ceilings are removed to bring back the maximum height to each floor, while the wooden beam structures show traces of the its former use. The architecture of the original house is abstracted by painting these beams white and complemented by a well defined set of materials: oak floor, birch furniture elements and details of metal and patinated brass.

Location: Amsterdam, The Netherlands
Program: House and office
Gross floor area: 160 m2
Client: Private
Contractor: Basd Interieur
Interior fit-out: Basd Interieur
Completed December 2015
Photographs: Iwan Baan
Model photographs: Max Hart Nibbrig